Министър Танева: Русия удължава ембаргото за внос на храни от България
Министър Танева: Русия удължава ембаргото за внос на храни от България / DarikNews.bg, Лалка Димитрова

Русия удължи с още една година ембаргото за внос на храни от България. Това обяви в Бургас министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Ветото бе наложено миналата година заради позицията на страната ни спрямо ситуацията с Крим.

Министър Танева посочи днес, че ембарго е отменено единствено за месото и зеленчуците, предназначени за производство на детски храни. Това станало ясно по време на посещението й на Петербургския международен икономически форум, където се е срещнала с министъра на земеделието на Руската федерация.

С постановление от май т.г. руското министерство на земеделието ще провежда процедурата по одобрението на тези оператори, които имат интерес детското хранене, посочи Танева.

Документите, които ще уреждат как и по какъв начин един оператор може да влезе на руския пазар с меса и зеленчуци за детско хранене, все още са на обсъждане в руското правителство и ще бъдат издадени, като със сигурност това ще бъде разрешителен режим, провеждан от руските власти", каза тя.

Министър Танева съобщи още, че до 10 юли ще бъдат извършени плащанията по мярка 10 - „Агроекология и климат". В момента текат плащанията за дребните земеделски стопани. Срокът е до 30 юни.