Министър Мартин Иванов иска поне 130 млн. лв. за култура в бюджет 2015
Министър Мартин Иванов иска поне 130 млн. лв. за култура в бюджет 2015 / снимка: БГНЕС

Най-малко 130 млн. лева да бъде бюджетът на Министерство на културата за 2015 година иска служебният министър Мартин Иванов по време на заседанието на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество към ведомството.

Според Иванов бюджетът за сферата е обидно малък и недостатъчен, за да се решат натрупаните с годините проблеми в който и да е от секторите в българската култура. През 2014 година парите от държавната хазна, с които министерството разполага, са 120 млн. лева.

Представителите на синдикатите и на работодателите подкрепиха министър Иванов в желанието му да настоява пред финансовото министерство за значително по-голям бюджет за култура и го увериха, че и те ще работят в тази насока, като ще ангажират и гилдиите за каузата, посочват още от ведомството.

Участници в заседанието на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество предложиха да се помисли и за предприемането на евентуални структурни промени в Министерство на културата, като се направят постъпки за възстановяване на дейността на някогашните национални центрове за книгите, за театъра, както и на Националния център за музика и танц.