/ БГНЕС
За първите пет месеца на 2019 г. търговският оборот с Индонезия е на стойност 137.3 млн. щ.д., отчитайки увеличение от близо 300 процента спрямо същия период на 2018 г., каза министърът на икономиката Емил Караниколов в речта си при откриването на българо-индонезийки бизнес форум в София, съобщиха от Министерството на икономиката. Форумът е организиран от БТПП и в него участват близо 50 представители на бизнеса от двете страни, от които 14 индонезийки компании. На форума е било подписано и споразумение за сътрудничество между двете търговско-промишлени палати.

Преди да открият събитието икономическият министър се срещна с министъра на външните работи на Индонезия Ретно Марсуди, която е на официална визита в България. Двамата обсъдиха активизирането на търговско-икономическите отношения между двете страни, както и възможностите пред бизнеса, допълниха от ведомството.

Министерство на икономиката


Министър Караниколов добави, че България има потенциал да привлече индонезийки инвестиции и да предостави благоприятни възможности за дейности в редица области като информационни и комуникационни технологии, електроника и електротехника, машиностроене, авточасти, високотехнологични промишлени производства и услуги, селско стопанство и хранително-вкусова промишленост, транспортна и логистична инфраструктура и туризъм, добавиха от МИ.

По думите му индонезийският пазар е пазарът на най-голямата икономика в Югоизточна Азия с над 250 милиона потребители и посещението в България на бизнес мисията от Индонезия е отлична възможност да се представят предимствата и качествата на производствата от двете страни, пише в съобщението.