Милиардерът Скот Фаркухар даде рекордните 75 млн. австралийски долара (56 млн. щатски долара) за луксозен исторически имот на австралийското крайбрежие, за да може да не бъде продаден на предприемачи.

Съоснователят на австралийската софтуерна компания "Atlassian" е купил известната къща, построена през 1863 г., от досегашния й собственик Джон Бремър Феълфакс, чието семейство е притежавало в миналото в. "Сидни морнинг хералд".
 


Имотът, наречен "Илейн", стига до пристанищен плаж в престижния квартал на Сидни "Пойнт Пайпър" и е собственост на семейство Феърфакс от 1891 г., когато е купен за сумата от 2100 паунда. Сред някои от луксозните екстри на къщата са конюшня, игрище за тенис и бална зала.

Според съобщения в медиите семейство Феърфакс е устояло на по-щедри предложения от предприемачи, които обаче са искали да разделят големия имот на няколко по-малки.

"Развълнувани сме от покупката и сме горди да вземем целия имот "Илейн" от семейство Феърфакс", каза 37-годишният Фаркухар. "Би било голяма загуба този рядък имот да бъде продаден на предприемачи и разделен", допълни той.
 


По думите на милиардера "не можехме да оставим това красиво парче от австралийската история да бъде превърнато в строителна площадка".
 
Продажбата на "Илейн" подобри предишния рекорд за най-скъпа продажба на имот в Австралия, която беше от 2015 г. тогава бизнесменът Джеймс Пакър продаде за 70 млн. австралийски долара своя дом в Сидни на австралийско-китайския милиардер Чао Чак Уинг.
БГНЕС