Металурзи от ОЦК-Кърджали излизат на протест в София
Металурзи от ОЦК-Кърджали излизат на протест в София / снимка: DarikNews.bg

Около стотина металурзи от ОЦК-Кърджали ще протестират в столицата заради неизплатените заплати. Служителите на оловно-цинковия комбинат не са получавали трудовите си възнаграждения от началото на годината, а от началото на март протестират всеки ден.

Въпреки ежедневните блокади на пътища и няколкото посещения на представители на кабинета, заплатите на металурзите така и не бяха изплатени. Вторник вечерта беше последният срок, преди те да дойдат в София и да протестират - първо пред офиса на "Интертръст" Холдинг, а след това и пред парламента.

От началото на годината оловно-цинковият комбинат в Кърджали не работи. Поддържат се само някои мощности, без които повторното пускане на комбината би било почти невъзможно. Ако след великденските празници служителите не са получили още заплатите си, и работниците, които поддържат тези мощности, ще спрат работа.

Около 600 металурзи не са получавали заплати от началото на годината. Единствените пари, постъпили по сметките им, са 325 лева социална помощ, която бе получена след няколко посещения на министри. В Кърджали бе дори и премиерът. В края на миналата седмица вицепремиерът Симеон Дянков обяви, че до две седмици ще бъде намерен чужд мениджър за комбината, а оттам ще се търси и нов собственик.

Настоящият собственик на комбината Валентин Захариев няколкократно обяви, че ще плати заплатите на работниците, когато се осигурят нужните банкови обезпечения. Вероятно парите ще бъдат осигурени след приключването на сделката за прехвърлянето на собствеността на Горубсо Мадан на "Върба Батанци". Това бе първият казус, който бе решен след множество протести и в Мадан. До късно вечерта във вторник съобщение за окончателното приключване на сделката така и не пристигна.