Merrill Lynch отчете загуба от 10 млрд. долара
Merrill Lynch отчете загуба от 10 млрд. долара / снимка: БГНЕС

Американската инвестиционна банка Merrill Lynch (Мерил Линч) отчете загуби за четвъртото тримесечие от близо 10 млрд. долара, след като отписа активи за 14,6 млрд. долара заради провалени инвестиции и сделки в резултат на кризата в кредитирането, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Нетната загуба е 9,91 млрд. долара или 12,01 долара на акция в сравнение с печалба от 2,3 млрд. долара или 2,41 долара на акция преди година. Мерил Линч отчете и отрицателни приходи от 8,19 млрд. долара - спад спрямо приходите от 8,39 млрд. долара за същия период на миналата година.

Резултатите на Мерил Личн се разминаха значително с прогнозите на анализаторите от Томсън файненшъл, които залагаха на загуби от 4,70 долара на акция и приходи от 702,1 млн. долара.

Merrill Lynch обяви, че си е осигурила свежи кешови инвестиции от 6,6 млрд. долара от три чуждестранни инвестиционни групи, за да върже баланса си. През декември банката си гарантира до 6,2 млрд. долара допълнителен капитал, припомня Асошиейтед прес.