Меркел дава България за пример, хвали се Дянков
Меркел дава България за пример, хвали се Дянков / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Германският канцлер Ангела Меркел е посочила България и Полша сред източноевропейските страни като модели за култура на фискална стабилност и за начин, по който се работи година след година за развитие на икономиката и доходите на гражданите. Това казва вицепремиерът и министър на финансите в оставка Симеон Дянков, става ясно от стенограмата на правителственото заседание. Той казва на министрите, че ще им даде речта на Меркел, произнесена във Варшава във вторник вечерта.

В нея главно се говори за това, че в последните петнадесетина години всяка година Европа губи конкурентоспособност спрямо основните си конкуренти - Съединените щати, Китай, Бразилия и т. н., разказва Дянков. По думите му германският канцлер е споделила, че за съжаление, Германия има малко съюзници в рамките на Европейския съюз, които мислят като Берлин относно икономически и финансови въпроси, а само това е начинът. „Само това е начинът да се постигнат по-добри инвестиции, по-висока конкурентоспособност и да се вдигнат доходите на хората. Като пример дава Полша и България - говоря за Източна Европа вече - като модели за култура на фискална стабилност и за начин, по който се работи година след година за развитие на икономиката и доходите на гражданите", разказва вицепремиерът в оставка.

Дянков насочва вниманието на колегите си и върху казаното от Меркел за инфраструктурата. „Тя казва, че по време на криза, какъв е най-бързият начин да се създават или да се запазват работни места - нейният коментар е: това са инвестиции във всички нива на инфраструктурата. Защо? Защото в тази инфраструктура максимален брой хора от самата икономика могат да работят", коментира финансист номер едно в оставка.

Той представя на членовете на правителството в оставка и статистически данни за секторите с най-много работни места за миналата година. На първо място е туризмът със 192 000 работни места, следван от строителния сектор - 165 000 работни места, и земеделието - 93 000 работни места.

Вицепремиерът в оставка изразява мнение пред колегите си, че това, което в последните няколко години управляващите са се старали да направят в тежка обстановка и по думите му имат значителен напредък, са точно секторите, в които и икономическата логика, и логиката на германския канцлер предполагали.

Премиерът Бойко Борисов пък изразява мнение, че на Съвета на ЕС на 14-ти март страната ни е щяла да влезе в Шенген по въздух, но по думите му развилите се събития в България тревожели всички.