Лондон е готов да продаде национализирани банки
Лондон е готов да продаде национализирани банки / снимкa: БГНЕС

Три нови банки за банкиране на дребно се очаква да бъдат създадени във Великобритания, когато правителството продаде активите на Роял банк ъв Скотланд (Royal Bank of Scotland), Лойдс (Lloyds Banking Group) и Нодърн рок (Northern Rock), в които то е акционер. Това съобщи днес британският министър на финансите Алистър Дарлинг, цитиран от световните агенции.

Правителството ще продава тези активи през следващите няколко години "когато настъпи подходящ момент", за да си върне инвестираните средства за спасяването на тези банки, застрашени от финансовата криза, и за  да засили конкуренцията, обясни министърът в интервю за телевизия Би Би Си.

Държавата притежава  дял  от 43 процента в Лойдс, в Роял банк ъв Скотланд - 70 на сто, а Нодърн рок бе изцяло национализирана.

Според Дарлинг трябва да се предложат за придобиване филиали и компании, собственост на банките. Основната част от дейността на новите банки, учредени при това преструктуриране, ще се основава на депозити и жилищни кредити, пише БТА. Министърът не посочи колко нови банкови институции могат да бъдат създадени, но изтъкна, че се надява да се появят три нови компании в близките години, някои от които вече имат дейност в банковия сектор, а други могат да решат да се впуснат в тази сфера.

Министърът на финансите каза също така, че правителството възнамерява до края на годината да раздели на две Нодърн рок, за да продаде част от нея през следващите три до четири години.