Липса на кадри у нас спира инвеститори
Липса на кадри у нас спира инвеститори / БГНЕС, архив

Липса на специалисти в търсени от бизнеса области и ниско качество на професионалното образование в България се превръщат във все по-голяма пречка за нарастването на инвестициите у нас. Бизнесът изпитва остър глад за близо 200 професии.

Вече има ясни сигнали за отлив на чужди инвеститори заради кадровата криза, които предпочитат съседна Румъния, коментира пред "Труд" Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите в Българската стопанска камара (БСК).

Стряскащи данни: Близо милион българи нито работят, нито учат

По думите му самата мрежа от професионални гимназии не отговаря на регионалната структура. Има и "бягство" на младите от професионалните гимназии и индустрията. "Примерите са много - в Сливен с текстила, в областта на металургичната индустрия в Перник, с машиностроенето в Пловдив", посочва Томов.

Според него списъкът с дефицитни професии за професионално образование и обучение е безкраен и включва позиции от почти всички области на образование - стопанско управление и администрация, физически науки, информатика, техника, производство и преработка, селско, горско и рибно стопанство, ветеринарна медицина, здравеопазване, социални услуги и услуги за личността, транспорт, опазване на околна среда и обществена сигурност и безопасност.

"Затова не трябва да се закриват паралелки, а в България закриват цели професионални гимназии", казва Томов и уточнява, че проблемът е толкова сериозен, че освен отлив на чужди инвеститори има реална опасност и наши действащи предприятия да изместят активите и работата си в Румъния.

Кризата с липсата на кадри у нас е маркирана и от властта през втората половина на миналата година в анализ, който е одобрен от правителството. За мащабите на проблема призна и икономическият министър Божидар Лукарски, който предупреди, че България е близо до "червената линия, която поради липса на квалифицирана работна ръка ще започне да връща инвеститори", което ще доведе до забавяне на икономическия растеж.