Л. Богданов: Дефицитът за догодина се смята „на косъм” от 3%
Л. Богданов: Дефицитът за догодина се смята „на косъм” от 3% / снимка: БГНЕС
Л. Богданов: Дефицитът за догодина се смята „на косъм” от 3%
31049
Л. Богданов: Дефицитът за догодина се смята „на косъм” от 3%
  • Л. Богданов: Дефицитът за догодина се смята „на косъм” от 3%

Дефицитът в бюджета за следващата година е смятан „на косъм” от 3-процентния праг, което означава отказ от реформи. Това заяви за Дарик икономистът Лъчезар Богданов. Той бе потърсен за коментар на макрорамката за 2011 г., която предвижда дефицит от под 2,65 на сто от брутния вътрешен продукт и растеж на икономиката от 3 процента. Eто какво още каза Богданов:

Вече много видно става на всички, че някакси финансовият министър няма особена тежест в правителството. Те решават какво ще правят за разни неща и след това му казват на Дянков „оправи нещата или намери пари. Понеже ни се карат от Европа, реши проблема, мръдни дефицита нанякъде”. Това е точно, ако може, на косъм да мине. Първо целим до 3 процента и затова ги казваме 2,7 на сто. И второ, как го постигаме? Напасваме така прогнозата за БВП, съответно допускане за събираемост на приходите, че да се вържат нещата. Мен това ме притеснява. Като че ли има отказ от сериозни реформи, които наистина устойчиво да решат социалните проблеми. Всичко ще виси на ръба и в момента, в който някой запротестира и поиска 200 млн. и вече тази цел изчезва, тези 3 процента.

Как ви изглежда вариантът за заем от МВФ?

Ако някой си мисли, че МВФ дава заем, за да може правителството просто да си харчи, защото не му стигат парите, това никъде не става. Никъде по света няма такова нещо, не е имало и няма и да има. Това е като да имаш проблем в семейния бюджет, примерно ти е трудно да си плащаш наема или ипотечната вноска и да си кажеш, че ще вземеш друг заем. Като трябва и другия да плащаш, да отидеш при лихваря и да заложиш халката на жена си, после като и това не стигне - нивата на баба, после – всичко каквото имаш. Това е някакво безумие. МВФ, като се издъним и фалираме, ще дойде така или иначе.