КЗП нареди да се изтеглят от пазара опасни запалки
КЗП нареди да се изтеглят от пазара опасни запалки / netinfo

Комисията за защита на потребителите нареди да бъдат изтеглени от пазара запалки с вид на оръжия, тъй като не отговарят на изискванията за безопасност, съобщават от КЗП.

В търговски обект в „Илиянци” са открити китайски запалки с формата на оръжия, които не отговарят на изискванията за безопасност поради дизайна си. Според КЗП малки деца могат да си помислят, че те са детски играчки и неволно да се изгорят или да предизвикат пожар.

Друг вид запалка, с функции и на фенерче, е открита в търговски обект за алкохол, цигари и захарни изделия в столицата. В единия й край, на обратната страна, е монтирана крушка, която се задейства с бутон за светване и угасване. От другата страна има механизъм за запалване и плъзгач за регулиране нивото на пламъка. Този вид запалки също не отговарят на изискванията за безопасност.

Разпоредено е незабавно изтегляне от пазара на забранените с наредбата запалки и те да не се пускат отново на пазара в следващ момент. Търговците са декларирали, че запалките няма да бъдат преработени и използвани за други цели, а ще бъдат унищожени.