Конго заменил милиони хектари гори за сол и захар
Конго заменил милиони хектари гори за сол и захар / снимка: БГНЕС

В Демократична република Конго малки дърводобивни компании от Европа, Азия и Америка са получили контрол над територия, съпоставима по размери с Великобритания, в замяна за символични подаръци като сол, захар и инструменти.

Това съобщи БГНЕС, като се позова на публикация за разследване по темата във вестник “Гардиън”.

Според документа около двадесет компании предимно от Германия, Португалия, Белгия, Сингапур и САЩ в момента провеждат изсичане на тропическите гори на площ от 21 милиона хектара. По данни на изследването компаниите се интересуват предимно от африканския тик, който в момента се продава по 500 британски лири /около 1 000 долара/ за 1 куб.м.

Съгласно договорите, които били подписани със селските старейшини, дърводобивните компании са получили участъци със срок за ползване 25 години. На селата били оставяни чували със сол, мачете и велосипеди. В някои от случаите бизнесмените обещавали да построят училище.

Сега тези договори най-вероятно ще трябва да бъдат пренаписани. Необходимостта от такава стъпка вече беше призната от федерацията на горската промишленост на Конго, която представлява интересите на фирмите, посочени в доклада.