Концесията за АМ Тракия ще бъде прекратена до седмица
Концесията за АМ Тракия ще бъде прекратена до седмица / снимка: Sofia Photo Agency
До средата на 2010 година се очаква да приключи доизграждането на автомагистрала „Тракия”. Това прогнозира в предаването „Денят” на Дарик радио министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов.

Следващата седмица ще бъде прекратена концесията за автомагистралата, след като в сряда изтече срокът, в който българо-португалският консорциум трябваше да внесе документи за финансирането на проекта, но не го направи. В следващия четвъртък министър Гагаузов ще внесе в Министерски съвет подготвен от него доклад за изпълненото и неизпълненото от концесионерите. Тогава ще приключи дългата одисея „концесиониране на АМ „Тракия”, коментира Гагаузов.

Той допълни, че тъй като консорциумът не е намерил парите за изпълнение на проекта, ще се потърси финансиране от излишъка в бюджета за тази година. След обявяването на тръжните процедури, ще бъде обявен търг и се очакват оферти от фирмите, каза министърът. Тогава ще стане ясно и каква е сумата, необходима за завършването на проекта. След около 2 месеца очаквам да бъде възложено изпълнението на останалите участъци от автомагистрала „Тракия”, съобщи Асен Гагаузов.