Концернът “Язаки” ще строи завод в Ямбол
Концернът “Язаки” ще строи завод в Ямбол / netinfo

Концернът “Язаки” ще строи завода си за автомобилно кабелно оборудване в Ямбол – съобщи днес кметът Кирил Тодоров. Достигнато е 95 процента ниво на потвърждение, като единственият все още неизяснен въпрос е точното място на така дълго чакания завод, който в обозримо бъдеще трябва да осигури 2930 работни места.

Предварителните проучвания на инвеститора са обхващали разговори с общинските ръководства на редица градове в Източна Европа, като основен конкурент на България са били Румъния и Украйна.

В България Ямбол се е конкурирал с общините Пловдив, Ловеч, Велико Търново и Сливен.

“Язаки” е водеща в света компания за производство на кабелно оборудване за едни от най-известните марки автомобили като БМВ, Опел, японски и корейски автомобили и редица други. Производството в България, по-специално в Ямбол, ще бъде поверено на 20 процента квалифициран персонал и останалите, преимуществено жени, ще бъдат без специална квалификация, но в предварителните разговори между общинското ръководство и представители на фирмата има договореност за работна заплата от порядъка на 300 лева.

Планът за развитие на работните места предвижда през 2007 г. да бъдат назначени 820 души, следващата броят им да нарасне до 2316, а до март 2009 да стигнат максимално предвидените 2933.

Изграждането на завода ще започне до два месеца, а цялото строителство ще продължи две години. Цената на проекта е 40 милиона лева.