Комисия в НС допусна цената на тока да може да се променя повече от веднъж годишно
Комисия в НС допусна цената на тока да може да се променя повече от веднъж годишно / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Цената на тока да може да се променя повече от веднъж годишно
61923
Цената на тока да може да се променя повече от веднъж годишно
  • Цената на тока да може да се променя повече от веднъж годишно

Цената на тока да може да се променя повече от веднъж годишно. Това прие енергийната комисия в парламента на извънредно заседание. На него присъства и министърът в оставка Делян Добрев, който настоя да се приемат и още няколко предложения, които той определи като „спешни". Едно от тях е разделянето на ЕСО и НЕК.

Втората важна тема касае „Набуко". „Трябва да има промяна в закона за приватизация така, че да позволим в „Набуко интернешънъл" да се включат с 50 на сто акционерен дял консорциумът „Шах Дениз", каза Добрев. По думите му тази промяна е спешна.

Освен това трябва да се помисли и да се регламентира плащането към екоентралите, зелената надбавка. Според Добрев трябва да бъде променен методът на плащане, с което средствата от зелената надбавка да бъдат събирани във фонд. В него освен тези средства, трябва да влязат и сто процента от квотите за въглероден диоксид, което трябва да се регламентира със закона за опазване на околната среда, където са предложени вече корекции, за да може от една страна, да се гарантират плащанията на ВЕИ-производителите, без да се натоварва цената, и от друга страна, ако приходите от квоти СО2 са достатъчно високи, да се търси начин за намаляване на надбавката за зелена енергия. Това ще реши проблеми на НЕК, която в момента плаща на производители на зелена енергия, без да има достатъчно приходи от надбавката за зелена енергия, коментира министърът.

Това, по думите на Добрев са най-спешните поправки, които трябва да бъдат приети. Затова той приветства политическата воля и консенсус да се приеме предложението цената на тока да се променя повече от веднъж годишно, но също така настоява след като бъдат приети промените в пленарна зала да се довърши работата по останалите промени в закона за енергетиката и закона за опазване на околната среда.