КНСБ: Заради увеличение на пенсиите си струва да понасяме нарастване на възрастта и стажа
КНСБ: Заради увеличение на пенсиите си струва да понасяме нарастване на възрастта и стажа / снимка: БГНЕС

Заради плавното увеличение на пенсиите си струва да понасяме всички нарастването на възрастта и стажа. За това призова президентът на КНСБ Пламен Димитров след среща с ръководството на парламентарната група на ГЕРБ. Днес ръководствата на КНСБ и на КТ "Подкрепа" проведоха поредица от срещи с парламентарно-представените политически партии във връзка с предлаганите от Министерски съвет промени в Кодекса за социално осигуряване.

След срещата председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че предлаганите промени дават устойчивост и поносимост на мерките.

„Днес проведохме работна среща с представителите на българските синдикати, като темата беше предстоящото внасяне на законодателните промени, свързани с пенсионната реформа Това, което беше констатирано от днешния разговор, е, че за първи път от 25-годишния преход имаше смислен дебат на всички представители - синдикати, работодатели, изпълнителната власт и експерти. Това, което констатирахме, е, че нямаше много шум по многото работа, която беше свършена, и това ограничи възможността да има реален популизъм при всяко едно лансиране на определена теза", коментира Цветанов.

„Това, което стигаме до извод, е, че това, което ще бъде представено от Министерски съвет, действително дава една устойчивост в бъдеще, една грижа за хората и поносимост на мерките, които трябва да бъдат предприети, за да се реализират всички тези стъпки, които са договорени в работна среда между всички участници. Има неща, които ще бъдат обсъждани, когато бъдат внесени тези законодателни промени в парламента. Има допълнителен анализ, който синдикатите казаха, че може да бъде допълнително направен, но в диалог с вицепремиера Калфин и с неговия екип", допълни още Цветанов.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров от своя страна заяви, че в тази среща за първи път са споделили тяхната оценка на досегашната работа по пенсионната реформа.

„Информирахме ръководството на парламентарната група за нашите съображения за това да приемем този компромисен пакет и някои наши резерви, които в конкретика между първо и второ четене се надяваме да бъдат доразрешени, що се касае до категорийните работници в тежките отрасли на индустрията", каза Димитров.

„За нас е важно, че адекватността на пенсиите, т.е. плавното, но гарантирано увеличение на пенсиите следващите десет години с минимално увеличение от около 40% , гарантирано в този пакет, същност е целта на всички тези реформи. Затова си струва да бъдат увеличени вноските, затова си струва бавно и плавно да понасяме всички справедливото нарастване на възрастта и стажа и да го споделяме помежду си. Казахме, че сектор „Сигурност" и включването му в реформите беше от изключително важно значение за нас, за да се съгласим в общия пакет напред", допълни той.

Представителите на КНСБ и КТ „Подкрепа" се срещнаха и с парламентарната група на Реформаторския блок.

По отношение на групата на Реформаторския блок увеличението на вноските през 2017-2018 г. продължава да бъде проблем, въпреки че отчитаме това, че по меморандума има увеличение на вноската към универсалните пенсионни фондове с два пункта, заяви Радан Кънев.

„При нас в РФ този разговор ще продължи, чухме солидни аргументи", допълни той.

„Разменихме различни гледни точки, но и аргументи по много от въпросите, коментирахме детайли на все още неизчистената част за втория стълб, който казахме, че още се работи. Това, което мога да кажа, е, че аз очаквам Реформаторският блок да намери накрая в общия дебат в максимална степен аргументите, които ние намерихме, за да намерим баланса и подкрепата на този пакет от мерки, очаквайки следващия по инвалидните пенсии, които идват от министър Москов и министър Калфин и по пенсионните фондове", каза от своя страна Пламен Димитров.