КНСБ: Новите цени на тока за бита са необосновани
КНСБ: Новите цени на тока за бита са необосновани / netinfo

Увеличение на цената на тока за бита е необосновано – това заяви пред журналисти Божидар Митев – председател на Независима синдикална федерация на енергетиците към КНСБ. По думите му CEZ и EVN са на печалба, а EON обявява загуба , която е нереална.

Увеличението на пенсиите няма да може да компенсира отпадането от 1 октомври на т.нар. първо стъпало от по-евтина електроенергия. Това е прогнозата на Божидар Митев, председател на Независимата синдикална федерация на енергетиците.

„Засега първите 100 киловатчаса ще се плащат по 11,70, ако не се лъжа. След увеличението от 1 октомври, или отпадането на тези 75 киловатчаса, ще плащат по 19,20”, каза Божидар Митев.

КНСБ организира дискусия по повод 18 месеца от приватизацията на електроразпределителните предприятия. Цената на тока у нас отдавна надхвърли онези 3,5 цента, договорени с МВФ още пред 2002 г. Въпреки това електроразпределителните предприятия искат нови увеличения – между 6,9 и 8,5% за бита и между 15 и 24% за фирмите, при това съчетани с въвеждането на такса „Електромер”. Това отбеляза председателят на КНСБ Желязко Христов.