КНСБ: Кодексът на труда да се променя само след диалог в тристранката
КНСБ: Кодексът на труда да се променя само след диалог в тристранката / снимка: БГНЕС
КНСБ: Кодексът на труда да се променя само след диалог в тристранката
70598
КНСБ: Кодексът на труда да се променя само след диалог в тристранката
  • КНСБ: Кодексът на труда да се променя само след диалог в тристранката

Предложенията за връщане на задължителното пенсиониране и неприлагане на текстове от Кодекса на труда спрямо малките и средни предприятия са дискриминационни - това е позицията на КНСБ във връзка със законопроектите, предложени от депутатите от БСП Милко Багдасаров и Петър Кънев.

От синдиката обясниха, че няма как правилата на трудовото законодателство да важат само за работниците в определени фирми. Лидерът на КНСБ Пламен Димитров поиска от правителството и управляващите партии да поемат ангажимент, че промени в трудовото законодателство ще се правят само след съгласие от страна на бизнеса и синдикатите и заплаши с протести.

Законопроектът на депутата Милко Багдасаров предвижда от 1 юли да се върне задължителното пенсиониране за хората на трудов договор при навършване на условията за пенсия. Според вицепрезидента на КНСБ Чавдар Христов текстът е дискриминационен. "Той дискриминира хора, които могат да работят и се в състояние да работят, като ги поставя в невъзможност да упражняват свое конституционно право - правото на труд, защото са придобили друго свое конституционно право - правото на пенсия. Какво общо има едното с другото", попита той.

В законопроекта на депутата Петър Кънев се предвижда неприлагането на девет текста от Кодекса на труда спрямо микропредприятия, малки и средни предприятия. Сред тях е отпадането на графиците за платения отпуск при фирмите с персонал до 250 души, което според цитирани от Чавдар Христов експерти щяло да спести на бизнеса шест милиона лева.

"Може ли някой в лева да изчисли колко струва един график. Нямам нищо против - говоря като експерт - нека да паднат графиците въобще, но да падне и давността. Защо пропускат давността, която беше въведена по времето на Дянков и Борисов? Тогава бяха въведени и грефиците", каза Христов.

От КНСБ обясниха, че ще представят собтсвени идеи за промени в Кодекса на труда и очакват знак за диалог от управляващите, в противен случай ще се стигне до протести.