Калфин и Масларова търсят инвеститори от Южна Корея
Калфин и Масларова търсят инвеститори от Южна Корея / снимки: Кирил Вълчев
Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин и министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова бяха приети от министър-председателя на Република Корея Хан Сънг-су.

Целта на посещението на двамата министри е подписването на споразумение за икономическо сътрудничество и спогодба за социална сигурност. Корейският премиер подчерта, че двете спогодби ще помогнат за по-голям интерес на корейския бизнес към инвестиции в България, но добави, че това може да се очаква веднага след кризата. Калфин запозна подробно Хан Сънг-су с енергийните проекти с българско участие, както и с възможностите за използване на българските пристанища на Черно море и Дунав за лесен и евтин достъп до останалата част на Европа.

Корейският премиер прояви подчертан интерес към корейско участие с нови технологии в енергийните проекти в България и особено във възобновяеми енергийни източници.

Хан Сънг-су си спомни за Рилския манастир, където е бил през 1999 година при посещение в България. Разговорът с Калфин беше на английски език и продължи 30 минути в сградата на правителството, което е на власт от началото на тази година.

Надявам се, че ще успеем да привлечем нови корейски инвестиции в България и да намерим пазари за български износ в Корея, което е една възможност да намалим част от негативите заради финансовата криза в света, каза за Дарик радио Емилия Масларова след срещата с премиера.

По-късно Калфин се срещна с президента на Корейската асоциация за международна търговия Ли Хи-бом, а Масларова – с министъра на здравеопазването, социалната политика и семейните въпроси Джонг Дже-хи (първата жена, която е била кмет в Южна Кория), с която се договориха да подготвят протокол за сътрудничество между двете министерства.

След срещата българският министър на труда и социалната политика подчерта, че България трябва да има договори в социалната област с най-развитите в икономическо и технологично отношение страни, за да може да привлича инвеститори от тях.

Близо 50 милионната Южна Корея е на 13-то място в света по обем на икономиката. През периода 1997 – 2001 година Република Корея заемаше първо място сред азиатските инвеститори в България с близо 60 милиона щатски долара главно от участието на концерна „Деу” с 67 на сто в хотел „Шератон” и 70 процента от акциите на „Интерпред”, които обаче бяха продадени след фалита на концерна вследствие на азиатската финансовата криза през 1997 г. В момента най-голямата южнокорейска инвестиция в България е в завода за трансформатори „Елпром трафо”, където работят над 550 души.

В програмата на българския външен министър са предвидени срещи и с министъра на външните работи и търговията Ю Мьонг-хуан и с председателя на парламентарната комисия по външна политика, търговия и обединение на Корея Парк Джин. Масларова ще се срещне и с министъра на труда Ли Йонг-хи и председателя на парламентарната комисия по труд и социална политика Чу Ми-е. Двамата министри ще посетят и един от над 40-те университета в Сеул – „Ханкук”, където се изучава и българска филология. Калфин ще посети и демилитаризираната зона на близо 250 километровата граница със Северна Корея.

В делегацията, водена от Калфин, освен Масларова са включени заместникът й Лазар Лазаров и посланика на България в Париж Ирина Бокова в качеството й на кандидат за Генерален директор на Организацията за образование, наука и култура на ООН (ЮНЕСКО).

Гласовете на азиатските държави ще бъдат решаващи за избора, тъй като сегашният генерален директор Коичиро Мацуура е от Япония и с втори мандат, поради което няма да се кандидатира. Така конкурентни на Бокова се очаква да бъдат кандидати от Египет, подкрепен от арабските и африканските държави и от Бразилия, подкрепен от латиноамериканските държави.