Как отпадъците за едни се превръщат в полезна суровина за други
Как отпадъците за едни се превръщат в полезна суровина за други / снимка: БГНЕС, архив
Как отпадъците за едни се превръщат в полезна суровина за други
75973
Как отпадъците за едни се превръщат в полезна суровина за други
  • Как отпадъците за едни се превръщат в полезна суровина за други

Биодизел от старо олио и био тор от отпадъци - това са само част от иновативните продукти, които произвежда 26-годишният Димо Стефанов от Казанлък. Младежът има собствено земеделско стопанство, в което използва изцяло биологични методи за отглеждане на плодове и зеленчуци. Старо олио от местните ресторанти Димо Стефанов преработва в биодизел, с който захранва трактора и камиона си. Младежът е изобретил и производството на пелети от био тор.

С тази своя идея Димо Стефанов спечели националния етап на състезанието Future Agro Challenge. Над идеята си за био тор победителят работи от няколко години. Пелетите био тор под формата са с дължина около 1 см и се поставят до корена на растението. Така по естествен начин стимулират растежа.

„Вече от пет години развивам моя проект. Идеята ми е да оползотворявам отпадъци за хората, които обаче за мен се превръщат в полезна суровина. Единият проект е рециклирането на органични отпадъци в компот. Също така рециклирам отпадно олио от ресторантите в биодизел и тези неща се свързват в проекта Wait no more по такъв начин, че намалявам максимално разходите си и произвеждам много добър продукт, който помага за здрави растения. Т.нар. биотор обезсмисля ползването на изкуствени торове", разказа Стефанов.

Той обясни, че с произведения биодизел захранва техниката в неговата ферма - трактор, камион, като по този начин няма въглеродни емисии. „Всичко това прави моето производство още по-екологично чисто. Също така когато рециклирам органичната маса, която по принцип отива на сметището и гние, тогава се отделя метан, който е още по-силен парников газ, така че не само с един куршум два заека, а ефектът е много по-голям", каза още Стефанов.

Вместо да правим отпадък, можем да правим нещо ценно, допълни той.

По думите му биодизелът е подходящ за повечето дизелови автомобили.

„Въпросът е, че при моето производство той е в малък мащаб и е за нуждите на моето стопанство. Нямам излишък, който да захранвам повече неща", каза още Димо Стефанов.