Износът на еврозоната не е повлиян значително от силното евро
Износът на еврозоната не е повлиян значително от силното евро / снимка: BGNES

Силното евро засега няма значително въздействие върху износа на еврозоната. Това твърди днес в интервю за в."Франкфуртер алгемайне цайтунг"главният икономист на Европейската централна банка (ЕЦБ) Юрген Щарк.

"Износът на еврозоната не е пострадал досега от силното евро", посочва Щарк в интервю за германския всекидневник. Според германския икономист неотдавнашното поскъпване на еврото е последица от добрите резултати на континентална Европа, докато в същото време американският икономически растеж дава сигнали за слабост.

В петък миналата седмица европейската единна валута постигна исторически рекорд спрямо долара като се разменяше за 1,3843 долара, предаде БТА.

Евентуални действия по валутните курсове не влизат в плановете на ЕЦБ, чиято основна мисия е да гарантира стабилността на цените, потвърди отново Щарк, отговаряйки по този начин на неотдавнашните нападки на френското правителство, което обвинява банката в пасивност спрямо силното поскъпване на единната валута.

"Досега ние констатираме постепенно поскъпване на еврото. То ще създаде проблеми, само ако има резки промени", отбеляза Щарк.

Освен това в интервюто си финансистът защитава пространно независимостта на ЕЦБ, регламентирана от Пакта за стабилност и растеж.

Валутният пазар очаква ново повишаване на основната лихва на ЕЦБ през есента, с което тя ще се качи до 4,25 на сто, отбелязва Франс прес.