Искат втори блок на ТЕЦ „Бобов дол” да остане за студен резерв
Искат втори блок на ТЕЦ „Бобов дол” да остане за студен резерв / netinfo

Втори блок на ТЕЦ „Бобов дол” да не се извежда от експлоатация, а да остане в състояние на студен резерв за енергийните нужди на страната. Такова искане по предложение на ръководството на централата ще внесат в Министерския съвет от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, съобщи председателят й Константин Шушулов. Регулаторът ще вземе окончателно решение за промяна на лиценза на централата в срок да 1 месец.

Блокът няма да се пуска, но ще остане като резерв само при изключителни случаи на недостиг на енергия у нас, като по този начин ще запазим условията на ангажиментите си към Европейския съюз и ще избегнем наказателни процедури.

От ръководството на ТЕЦ „Бобов дол” настояват за въвеждане на допълнителни мощности, тъй като все още има опасност през февруари да сме в ситуация на енергиен недостиг.

Изпълнителният директор на Електроенергийния системен регулатор Иван Айолов е изпратил писмо до регулатора втори блок на централата да не бъде демонтиран, тъй като има риск от недостиг на реактивна енергия в региона.

Шушулов подчерта, че видял чернова от писмо на Петър Димитров до правителството със същото искане. Въпреки това според шефа на комисията в момента няма дефицит на ток и не се очертава да има.

Като алтернатива обаче от регулатора вече проверяват количествата мазут, с които разполагат топлоцентралите с оглед предстоящото застудяване през февруари.

Няма постъпили данни за нередовно изпращане на сметките за ток от „ЧЕЗ Електро България”, каза Константин Шушлов. По думите му комисията ще направи проверка и при доказано нарушение дружеството ще бъде санкционирано.