Искат да се криминализира кражбата на парно
Искат да се криминализира кражбата на парно / netinfo

Законодателни промени поискаха от Асоциацията на топлофикационните дружества за решаване на кризата с намаленото подаване на природен газ, заради натрупани дългове на топлофикациите към компанията-доставчик „Булгаргаз”. В момента дружествата нямат законови мерки, чрез които да си съберат парите от длъжниците, заяви председателят на асоциацията Валентин Терзийски.

Директорите на големите топлофикации настояват цената на парното да се променя три пъти в годината заедно с тази на природния газ. В момента актуализацията на цената за топлоенергия се извършва от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране веднъж годишно. Топлофикациите поискаха да бъде променен и Наказателният кодекс, като криминализират действията на всички, които махат радиаторите си, а после ги монтират отново, без да съобщят на обслужващата ги топлофикация. Това е кражба на енергия и трябва да бъде подведена под наказателна отговорност, категоричен бе заместник изпълнителният директор на „Топлофикация–София” Иван Маринов. По думите му трябва да се регламентира още и система за събираемост на дълговете чрез извлечения от банковите сметки на абонатите с помощта на частен съдия изпълнител. Маринов поиска и създаването на нов закон за комуналните услуги, а по-късно неговият шеф – изпълнителният директор на столичното парно Петко Милевски заяви, че не е запознат с подобна идея.

На пресконференцията, организирана от Асоциацията на топлофикационните дружества, присъства и бизнесменът Христо Ковачки, които е собственик на три от големите топлофикации-длъжници на „Булгаргаз”, а именно тези в Бургас, Плевен и Враца. Трите дружества дължат общо 5,6 милиона лева на държавния доставчик и трябва да се разплатят в срок до 19 септември, съобщи още Ковачки. В противен случай „Булгаргаз” напълно ще спре подаването на синьо гориво към трите топлофикации и хората там ще останат на студено и без топла вода. Ковачки категорично отрече информацията, че „Булгаргаз” му продава природен газ на преференциални цени. По думите му неговите дружества са натрупали 25 милиона лева загуби, докато Булгаргаз е изработил 150 милиона лева печалба миналата година.