Имиджът на Световната банка беше накърнен от скандала Улфовиц
Имиджът на Световната банка беше накърнен от скандала Улфовиц / netinfo

Скандалът, предизвикан от обвиненията за облагодетелстване на близък човек, отправени срещу президента на Световната банка Пол Улфовиц, навредиха на имиджа на тази институция, натоварена да помага на най-бедните страни, каза британският министър на международното развитие Хилари Бен, цитиран от Франс прес.

Бен допълни, че подобен скандал не е трябвало да се случва. Той обаче призова да бъде уважена процедурата, започната от Административния съвет на Световната банка, който проверява дали обвиненията срещу Улфовиц са основателни.

Асоциацията на служителите на международната финансова институция вече поиска оставката на Улфовиц заради скандала с увеличението на заплатата на приятелката му Шаха Риза, което президентът на Световната банка лично издействал, припомня агенцията.

От своя страна германската министърка на икономическото сътрудничество и развитието Хайдемари Вичорек-Цойл заяви, че бившият номер две в Пентагона трябва да прецени дали, като се има предвид грешката, която е допуснал с облагодетелстването на приятелката си, може да изпълнява по подобаващ начин мисията си на президент на Световната банка. Германската министърка припомни, че Улфовиц е бил пламенен привърженик на борбата с корупцията в бедните страни.

Бен и Вичорек-Цойл представляват страните си в Управителния съвет на Световната банка, припомня Франс прес.

Преди тях френският министър на финансите Тиери Брьотон отбеляза по повод скандала Улфовиц, че Световната банка трябва да следва безупречна линия на поведение в морален план.

Бивш архитект на войната в Ирак, Улфовиц е обвинен, че е издействал невиждано повишение на заплата на приятелката си, докато работела в Световната банка. Улфовиц поднесе извиненията си заради скандала, а Вашингтон обяви, че запазва доверието си в него.