Васил Велев
Васил Велев / БГНЕС
Идеята да се раздвижат акциите от масовата приватизация според Васил Велев е пладнешки обир
100416
Идеята да се раздвижат акциите от масовата приватизация според Васил Велев е пладнешки обир
  • Идеята да се раздвижат акциите от масовата приватизация според Васил Велев е пладнешки обир
Като пладнешки обир определи Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) в България идеята да се раздвижат акциите от масовата приватизация. По думите му близо 3 милиона души ще бъдат ощетени от това предложение, ако то стане факт.
 
"В момента акциите не само от масовата приватизация, а и преференциалните и безплатните акции, които са получили работниците при масова приватизация, се съхраняват в Регистър А на Централния Депозитар. Работниците, изобщо акционерите не плащат такси за това съхранение, тъй като разходите се покриват от емитентите, от самите предприятия за поддръжка на този регистър. И според концепцията трябва се преместят от Регистър А. Нищо не налага те да се местят от там", обясни Велев.  

Търсят се „бонови книжки“: Започва реформа с акциите от масовата приватизация
 
"Ако някой иска да ги продава, той ползва услугите на инвестиционен посредник, мести ги и ги продава. Но ако не иска да ги продава, няма нито една причина да ги мести от там. Според тази концепция всички задължително трябва да се преместят при инвестиционен посредник. Ако го направят, те ще дължат такси за това, че инвестиционният посредник ги съхранява при тях и за няколко години тези такси ще се изравнят със стойността на акциите и акционерът ще ги загуби за няколко години. Ако обаче не ги премести при инвестиционен посредник, ще ги загуби много по-бързо, защото ще му бъдат взети без негово съгласие и ще бъдат заменени с някакви дялове, с някакъв инвестиционен фонд, който никой не го знае какъв е. И ако в продължение на определен срок той не си потърси дяловете да ги продаде или нещо да направи с тях, те му се изземат окончателно и се внасят в Сребърния фонд. Тоест акционерите според тази концепция губят във всички случаи акциите си - в единия случай за няколко години, а в другия за една", обясни председателят на АИКБ.

Цялото интервю с Васил Велев чуйте в прикачения звуков файл