Горанов представи на реформаторите новия шеф на Фонда за гарантиране на влоговете
Горанов представи на реформаторите новия шеф на Фонда за гарантиране на влоговете / снимка: БГНЕС

Финансовият минстър Владислав Горанов дойде в парламента, за да представи на Реформаторслкия блок новият директор на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков. След разговорите обаче нито Горанов, нито Миленков отговориха на въпросите на медиите. Единственият, който се спря и говори за срещата, беше Радан Кънев от Реформаторския блок.

"Темата на срещата беше точно тази - да изразим известна изненада от това, че не е съгласувано толкова важно назначение, да чуем от новия ръководител на фонда вижданията за несъстоятелността на КТБ, защото това е най-важната тема. Изплащането на гарантираните депозити е важен, но технически по същността си въпрос. След гласуването на заема, парите вече са налични, така че начинът, по който ще бъдат изплащани, е технология", каза Кънев. Той посочи, че ролята на фонда в процеса на несъстоятелност на КТБ изключително важна.

Проследяването на парите в международната разследваща компания е заело значителна част от проведения разговор, стана ясно от думите на Кънев. Обсъдено е и какви стъпки трябва спешно да се предприемат, за да бъде гарантирано, че всички прихващания с негарантирани влогове ще бъдат прогласени като нищожни сделки и Кънев мисли, че това е осигурено.

Утре от ПГ на Реформаторския блок ще обявят политическата си позиция по темата и Кънев допусна, че следващата седмица ще има възможност за изслушвания. Все пак новият ръководител на фонда трябва да е наясно с ангажиментите си, за да може да представи една разумна програма за действие, коментира той.

Мартин Димитров от Реформаторския блок вече е внесъл с подписите на повечето от членовете на група на РБ предложение за изменение на закона за фонда за гарантиране с препратки към закона за банковата несъстоятелност, които да гарантират, че УС на Фонда ще взема голямата част от важните решения, че ще ги взема в условия на пълна прозрачност и ще се отчита пред бюджетната комисия на НС.

На въпрос какво е мнението на Кънев за новия шеф на ИА Автомобилна администрация Станимир Флоров, той отговори, че това е "трудоустрояване на човек, който не може да бъде върнат на старата позиция, тъй като е бил меко казано спорен на нея и сега му се търси работа". Не е най-доброто нещо, но пък е нещо, което се случва всекидневно, коментира Кънев. Запитан дали това не го смущава, той отговори лаконично, че не е приятно.