Google шокира пазарите с погрешно обявени слаби резултати
Google шокира пазарите с погрешно обявени слаби резултати / снимка: Reuters, архив

Интернет гигантът Google шокира пазарите заради погрешно обявяване над три часа по-рано от очакваното на слаби резултати за третото тримесечие, предаде АФП. Според съобщение в сайта на американската борсова комисия, което бе публикувано в средата на работния ден на борсата в Уолстрийт, нетните приходи на Google са паднали с 20% до 2,176 млрд. долара. Коригираната печалба от акция стана само 9,03 долара при очаквания на пазарите за 10,65 долара.

Публикацията незабавно доведе до спад над 10% на акциите на Google в електронния технологичен индекс Насдак. По искане на Google котировките бяха временно спрени към 16.50 ч. по Гринуич, когато акцията на компанията се беше понижила с 9,03% на 687,30 долара.

Обявяването на резултатите беше предвидено да стане след края на работния ден на Уолстрийт, а в съобщението имаше елементи, които навеждаха на мисълта за погрешна публикация като „очакван цитат от Лари” вместо коментар на генералния директор Лари Пейдж, уточнява БТА.

Според говорител на Google съобщението било пуснато погрешка от финансовата фирма Ар Ар Донъли. „Ар Ар Донъли ни уведомиха, че са обявили неокончателна версия на изявлението ни за резултати. Спряхме котиранията си в Насдак докато работим по окончателната версия на документа. Щом това стане, ще публикуваме резултатите си и ще дадем пресконференция както е предвидено” в 20.30 ч. по Гринуич, добави говорителят.

Макар че нетните му приходи са намалели, Google е успял да увеличи оборота си с 45% в третото тримесечие до 14,1 млрд. долара, като пазарите очакваха само 11,86 млрд. долара. Една от причините за това е закупуването на производителя на мобилни телефони Моторола на 25 май. Без него нарастването на оборота щеше да е 19%.