Глоба до 15000 лв. заплашва производителите на фалшиви биохрани
Глоба до 15000 лв. заплашва производителите на фалшиви биохрани / снимка: Sofia Photo Agency

Глоба от 1000 до 15 000 лева очаква производителите на фалшиви биологични храни у нас, съобщи Деян Макьов от Комисията за защита на потребителите. Общо 54 несертифицирани продукта с етикети за екологични храни откриха от Националната асоциация на потребителите след мониторинг в цялата страна по проекта „Не на фалшивите биохрани.

Повечето от продуктите със заблуждаващи етикети са открити на територията на софийските магазини, съобщи Богомил Николов, изпълнителен директор на Българската асоциация на потребителите. Най-често срещаните са ориз, леща, кисело мляко, кашкавал и мюсли.

От направения мониторинг става ясно, че некоректните производители използват два начина за заблуда на клиентите: изписването на представките „био” е „еко” на етикетите или графично използване на името на фирмата на етикетите, която носи характеристиките на екопродукта.

В България има 168 сертифицирани производители на биохрани, но на пазара са много повече, каза Николов. Производителите на биоментета, които използват логото на фирмата си за рекламно послание, ще бъдат наказани с глоба от 1000 до 15000 лева, а при отказ да се заплати сумата санкцията ще достигне 25000 лева, каза Деян Макьов от Комисията за защита на потребителите. Той обясни, че според закона комисията може със заповед да забрани или да спре разпространението на подвеждащите рекламни послания.