ГКПП-тата Златоград и Илинден работят, Кулата и Капитан Петко войвода - затворени
ГКПП-тата Златоград и Илинден работят, Кулата и Капитан Петко войвода - затворени / снимка: Дарик-Благоевград, Любима Калпачка

От 18.15 ч. напълно е затворен ГКПП Кулата, съобщиха от Гранична полиция. От 19.00 ч. напълно ще бъде затворен и Капитан Петко войвода. Нормално работят Илинден и Златоград. Трите пункта Кулата - Промахон, Илинден - Ексохи и Капитан Петко войвода - Орменион бяха блокирани по-рано през деня от протестиращи гръцки фермери. За известно време блокадата беше вдигната.

Граничен контролно-пропускателен пункт Илинден-Ексохи бе блокиран към 10.00 ч. днес, като не се допускаха да преминават товарни автомобили. След петчасова блокада пунктът бе отворен и за движение на товарните автомобили. По информация на гръцките гранични власти той ще работи така до 11.00 ч. на 19 януари.

По обед бяха блокирани и пунктовете Капитан Петко войвода - Орменион и Кулата -Промахон, като не се пропускаха леки и товарни коли.

След около тричасова блокада ГКПП Капитан Петко войвода заработи нормално. На пункта не се беше образувала голяма опашка. В 19.00 ч. пунктът ще бъде отново напълно затворен.

На ГКПП Кулата от 16.00 ч. от двете страни на границата се пропускаха периодично чакащите леки коли и автобуси, а не се пропускаха товарни автомобили. В 18.15 ч. пунктът бе напълно затворен.

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов са предприети мерки за опростяване на пропускателния режим за български превозвачи на митническите пунктове на границата с Македония, съобщиха от правителствената информационна служба. Целта е улесняване на шофьорите и намаляване на последствията за тях от стачката на гръцките земеделски производители и блокирането на пътища около контролно-пропускателните пунктове. Агенция „Митници" е създала организация за поемане на по-големия трафик от товарни камиони през митническите пунктове на граничните пунктове „Гюешево", „Златарево" и „Логодаж".

Отново по разпореждане на премиера, министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов се срещна със своя гръцки колега Катерина Бацели, министър на развитието на селските райони и храните. Това е станало по време на заседанието на Съвета на министрите по земеделие, който се провежда днес в Брюксел. Найденов е поставил пред нея проблема с блокирането на българската граница от страна на протестиращите гръцки фермери. Министър Бацели е заявила, че се надява до сряда да има решение.

МВР и Министерството на транспорта призовават българските граждани, превозвачи и фирми да се въздържат от пътувания до Гърция, заради планираните ефективни протестни действия на земеделски производители в южната ни съседка. По предварителни данни се очаква блокадите да продължат няколко дни.

Гръцките фермери искат осигурени субсидии, гарантирани изкупни цени, намаляване на производствените разходи и замразяване на банковите им кредити.