Германия сменя посоката с намаляване на разходите
Германия сменя посоката с намаляване на разходите / Reuters

Финансовата политика на Германия е на път да се промени, заяви днес на откриването на двудневното заседание на кабинета канцлерът Ангела Меркел, цитирана от ДПА.

Нейното десноцентристко коалиционно правителство планира да представи тази седмица мерки за драстично намаляване на разходите и субсидиите, както и за ограничаване на социалните помощи, които държавата отпуска на дългосрочно безработните.

Меркел не пожела да коментира подробности за планираните мерки преди днешната среща. Тя посочи, че концепцията ще бъде представена в края на заседанието утре.

Обект на обсъждане са хиляди работни места в обществените услуги, намаляване на помощите за нови родители и повече данъци за доставчиците на електроенергия.

Според източници правителството се надява до 2014 година да може да закрие най-малко 10 000 работни места във федералната администрация, а на останалите служители да намали заплатите, отбелязва ДПА.

Тази година Германия има бюджетен дефицит от над 86 милиарда евро (103 милиарда долара) и се налага да орязва разходи за най-малко 10 милиарда евро на година до края на 2016 г., за да покрие изискването за балансиран бюджет, заложено в конституцията.

Меркел подчерта, че Германия повече не може да живее над възможностите си и настоя да бъде харчено само това, което се печели.