ГЕРБ и реформаторите не се разбраха по въпроса за избора за втора пенсия
ГЕРБ и реформаторите не се разбраха по въпроса за избора за втора пенсия / снимка: БГНЕС
ГЕРБ и реформаторите не се разбраха по въпроса за избора за втора пенсия
77034
ГЕРБ и реформаторите не се разбраха по въпроса за избора за втора пенсия
  • ГЕРБ и реформаторите не се разбраха по въпроса за избора за втора пенсия

ГЕРБ и Реформаторският блок не успяха отново да постигнат съгласие по въпроса хората да избират еднократно дали да оставят парите си за втора пенсия в частен фонд или да ги прехвърлят в НОИ.

Според законопроекта през 2015-та година всички хора, родени след 31-ви декември 1959-та година, могат да изберат дали парите им за втора пенсия да продължат да се събират в избрания от тях частен пенсионен фонд или да бъдат прехвърлени в НОИ.

На извънредна среща при парламентарния шеф Цецка Цачева, финансовият министър Владислав Горанов, вицепремиерът по коалиционните въпроси от ГЕРБ Румяна Бъчварова и депутатите на реформаторите Радан Кънев, Найден Зеленогорски и Борислав Великов, се разминаха отново в становищата си.

И докато Кънев посочи, че не са получили аргументи за форсираното решение, министърът на ГЕРБ - Владислав Горанов посочи, че мандатоносителя не е длъжен да се съобразява с мнението на партии, които имат 4-5% подкрепа.

Радан Кънев от реформаторите изтъкна, че разговорът е бил труден и не се е стигнало до съгласие. "Дай, Боже, да има още разговори, това е разумното решение", смята той. Кънев е искал да чуе аргументи защо решението е толкова спешно, за да бъде взето по този начин и да не се влиза в особен спор по съществото на въпроса, защото разговорът за това според него трябва да се проведе с участието на социалните партньори, експерти пред медиите и обществото, тъй като се касае за парите на хората. "Ние не можем да се разберем за пет минути по съществото на спора в заключена зала. Какво налага да се разбираме по този начин аз не получих задоволителен отговор", каза Кънев.

Според Кънев все още има поле за компромис, въпреки че проведената вече среща не е била окуражаваща.

Владислав Горанов подчерта, че и според коалиционното споразумение отговорността на финансовото състояние на държавата се носи от мандатоносителя, тоест ГЕРБ. "Партии с четири-пет процента могат да подкрепят, могат и да не подкрепят. Моите притеснения са, че партии с по четири-пет процента и с реформаторски уклон не приемат една по същество реформа - свобода на избора", каза финансовият министър.

Горанов е категоричен, че никой няма да бъде каран насила да подкрепя решението. "Това, което наложи бързи решения, е нашата убеденост, че неща, по които имаме решение и сме го извървели като логика в рамките на партия ГЕРБ, няма смисъл да бъде отлагано", каза финансист номер едно.

Отговорността за управлението на държавата се носи от мандатоносителя ГЕРБ, а партиите, които подкрепят определени действия, могат да подкрепят определени политики или да не ги подкрепят, каза Горанов. Никой не може да отнеме възможността на министър-председателя и на партия ГЕРБ да носят отговорност за управлението на държавата и особено за нейната финансова стабилност, каза министърът.