Георги Попов: Сивата икономика мъчи хлебопроизводството
Георги Попов: Сивата икономика мъчи хлебопроизводството / снимка: Sofia Photo Agency

В бранша хлабопроизводство и сладкорство има един огромен проблем и той се нарича сива икономика, нерегламентирано производство и то в проценти, които са, меко казано, шокиращи. Това каза в предаването “Кой говори” по Дарик председателят на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите.

Ние говорим за пазар, който има оборот от около 1,1 млрд. лв. – това е обротът на хлабопроизводството и сладкарството. И тези пари, които изтичат от нашия бранш, те реално не рабоят за нас, обясни Попов и допълни: "В момента цената на хляба е 1,40 лв. за килограм. Ако се сметне по пронципна формула, приета по време на управлението на Иван Костов, сега килоглам хляб би трябвало да струва 2,40 лв.". Ето какво още каза Попов: 

Когато Иван Костов беше премиер, имахме една среща с правителството и се постигна джентълменско споразумение, без да е задължително,отразявайки цените на труда, цените на горивата и цените на суровината, съотношението зърно:брашно:хляб трябва да бъде 1:2:4, тоест сега 12 години по-късно, цените на труда и цените на горивата са драстично нагоре, суровините също са повишени, но в по-малко степен и независимо от това колко е остаряла тази формула, сега би трябвало цената да е 2,40 лв. за килограм. Разликата от 1 лв. в цената на хляба изтича под формята на пари в неизвеестна посока. Тоест тя не влиза в държавата, не влиза като възможност да се подпомогнат хората с по-ниски доходи и всичко това се отразява негативно на държавата.