Франция поръчала влакове, които не могат да влязат в гарите
Франция поръчала влакове, които не могат да влязат в гарите / снимка: БГНЕС

Френската жп компания SNCF открила, че 2000 нови влака, които поръчала на цена от 15 милиарда евро (20,5 милиарда долара), са твърде широки за много регионални перони.

Смущаващият гаф е струвал на компанията над 50 милиона евро (68,4 милиарда долара), но разходите могат да нараснат още повече. Вече е започнал строежът за преустройство на пероните на гарите. Това ще даде на новите влакове пространство да преминават. Но официални представители твърдят, че все още трябва да бъдат приспособени 1000 перона, пише БГНЕС, като се позовава на Би Би Си.

Грешката възникнала, защото националният жп оператор RFF дал грешни размери на влаковата компания SNCF. Служители на оператора измерили перони, построени преди по-малко от 30 години, като пренебрегнали факта, че много регионални перони са били построени преди повече от 50 години, когато влаковете били с по-малки габарити.

Краищата на перона са твърде близо до релсите на някои гари, което означава, че влаковете не могат да влязат, съобщават официални източници. Говорител на RFF потвърди, че проблемът е открит с малко закъснение. Министърът на транспорта Фредерик Кювилие обвини "абсурдната жп система" за проблемите. "Когато разделите жп оператора от влаковата компания, се случва това", заяви той.