Типови документи за въвеждане на системата за контрол на безопасността на храната в ресторантите НАССР /ХАСЕП/ се продават “на черно” по 50 лева. В същото време сертифициращи фирми подвеждат собствениците на заведения, че е задължително до 1 януари да получат документ след независим одит, който струва между 3 и 10 000 лева. Това съобщиха собственици на заведения за обществено хранене на конференция за задължителното въвеждане на системите за контрол на безопасността на храните.
Има и измислени консултанти, които не са достатъчно компетентни, предупреди директорът на Централната лаборатория “Ветеринарно-санитарна експертиза” в Националната ветеринарномедицинска служба д-р Кирил Киров.
Той е категоричен, че до 1 януари е задължително заведенията да са разработили и въвели система за контрол на безопасността НАССР, но сертифицирането и получаването на документ за това е доброволно. Проверка на Дарик установи, че сертифициращите организации предлагат услугите си на цени от 3 000 до 10 000 лева на обект за обществено хранене.
Д-р Киров призна, че единствената разлика между сега спазваните стандарти в заведенията и НАССР е в документалното разписване на правилата. Според него обаче ще се наложи много собственици да плащат за консултантски услуги поради липсата на време за обучение на специалисти по НАССР във фирмата, което е едно от задължителните условия на системата.