Фериботът Никопол - Турну Мъгуреле готов през юни 2007?
Фериботът Никопол - Турну Мъгуреле готов през юни 2007? / netinfo

Срокът за приключване на строителството на ферибота Никопол - Турну Мъгуреле да се удължи да края на юни 2007 година, а през юли и август да се извършат изпитания на плавателните съдове. Това споразумение е сключено на българо-румънска среща, проведена на строителната площадка.

На срещата са присъствали заместник-областният управител на Плевен Айдън Исмаилов, кметът на Никопол Любен Лаков, представители на румънското министерство на Европейската интеграция, общински служители от кметството на Турну Мъгуреле и изпълнителите на обекта от румънска и българска страна, съобщиха от пресцентъра на областна администрация.

По взаимно споразумение е определен и крайният срок за приемане на обекта - 30 септември 2007 година. Обсъдени са още етапите на изпълнение на проекта, графикът на строителните работи, техническите параметри на плавателните съдове, които ще обслужват фериботния комплекс и законовите такси за хора и автомобили.

Румънците, които разполагат с плавателен съд, са предоставили на българската страна неговите параметри. Предстои среща на областния управител Цветко Цветков в МРРБ и Министерство на транспорта за уточняване на начина, по който българската страна ще се снабди с плавателен съд. Корабът трябва да бъде доставен на пристанище Никопол не по-късно от 30 юли 2007 година.