Еврозоната поиска писмени гаранции от Гърция
Еврозоната поиска писмени гаранции от Гърция / Reuters

Еврозоната настоя социалистите и десницата в Гърция, които ще сформират коалиционно правителство, да се ангажират писмено, че ще спазят обещанията за бюджетни икономии и реформи преди да им отпуска нови заеми, предадоха световните агенции.
   
"Ще поискаме от гръцките власти да изпратят писмо, подписано от двете основни партии, в което да се потвърждава" ангажиментът на страната да спазва договорените мерки за оздравяване на публичните финанси на Гърция, както и европейския спасителен план от 27 октомври, заяви президентът на Еврогрупата и премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер след заседанието на финансовите министри от еврозоната в Брюксел.
   
Това писмо е условието, което се поставя за отпускането на следващия транш от 8 милиарда евро в рамките на първия спасителен план за Гърция. Той е жизненоважен за страната, която в противен случай може да се окаже в състояние на неплатежоспособност, уточни Юнкер, цитиран от БТА.
   
Отпускането на този транш може да се извърши по-късно този месец, ако бъде изпълнено това условие, заяви европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен.
  
Еврозоната беше дала принципното си съгласие преди малко повече от две седмици за отпускането на този транш, но замрази изплащането му след намерението за организиране на референдум в Гърция, което в крайна сметка бе изоставено и бе постигнато споразумение за сформиране на правителство на националното единство, в което няма да участва сегашният премиер Георгиос Папандреу.
   
"Решението ни продължава да е валидно. Очакваме писменото потвърждение, че правителството (на националното единство) приема договорените мерки", заяви Жан-Клод Юнкер.
   
"Единството трябваше да е постигнато още преди месеци", отбеляза Юнкер.
   
Европейските представители обаче отхвърлиха идеята, че са се намесили във вътрешните дела на Гърция, като са призовали за сформиране на правителство на националното единство. Те заявиха, че националното единство е необходимост за страната предвид сегашните предизвикателства.
   
Юнкер отказа да се отправя подобен призив за Италия, защото Италия не е предмет на международна програма за финансова помощ, за разлика от страни като Гърция, Ирландия или Португалия.
   
В публикувано в Брюксел изявление гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос потвърди, че отпускането на транша от 8 милиарда евро ще се състои щом новото гръцко правителство и подкрепящите го политически сили потвърдят писмено ангажиментите на Гърция във връзка с взетите решения на срещата на върха на еврозоната на 27 октомври.
   
Екип от експерти от донорите на Гърция (Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд)) ще посети Гърция веднага след това, за да финализират подробностите по втория спасителен план за Гърция, който бе договорен на 27 октомври, добави Венизелос.
   
В плана се предвижда опрощаване на 100 милиарда евро от дълговете на Гърция към частните кредитори, 30 милиарда евро гаранции от еврозоната, за да бъдат убедени инвеститорите да обменят гръцки облигации с 50-процентно намаление и 100 милиарда евро нови международни заеми.