ЕVN ще трябва да върне парите от надписаните сметки
ЕVN ще трябва да върне парите от надписаните сметки / netinfo

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ с констативен протокол е дала предписания на ръководството на австрийската компания EVN да възстанови средствата на абонатите, чиито сметки са надписани за месец септември. Това каза пред журналисти председателят на комисията проф. Константин Шушулов.

Австрийската компания е мажоритарен собственик на електроразпределителните дружества в Пловдив и Стара Загора. По предварителна информация около 7500 абонати там са засегнати от некоректно отчитане или надписване на сметките за месец септември.

Очаква се резултатите от проверките на EVN да бъдат обявени в началото на следващата седмица. Обект на проверка се всичките 1.3 млн. издадени фактури за септември на абонатите в двете дружества.

Аналогични проверки по подадени жалби се правят и в останалите електроразпределителни дружества на територията на страната, каза Шушулов. Постъпилите в комисията жалби са около 30 и са основно за по-голямо количество инкасирана електроенергия от отчетената. Оплаквания, че не са включени "евтините" 75 киловатчаса ток, които отпаднаха от началото на октомври т.г. няма, посочи председателят на ДКЕВР.

Според Шушулов би следвало да има санкция за EVN, размерът на която трябва да определи комисията. По закон тя е до 20 хиляди лева. По думите му нарушението не е масово, тъй като засяга 7500 от 1.3 млн. абонати.