ЕС дал пари на датчанин да строи ски писта на „слънчев балтийски остров”
ЕС дал пари на датчанин да строи ски писта на „слънчев балтийски остров” / netinfo

Европейският съюз е отпуснал 100 000 евро на датчанин, за да построи ски писта на остров Борнхолм в Балтийско море, известен като "слънчевия остров", където сняг пада рядко, а най-високият връх достига едва 100 метра. Това съобщава таблоидът "Екстра бладет", цитиран от Франс прес.

"Не мислех, че те (експертите на ЕС) ще подкрепят подобна лудост. Но тъй като парите бяха отпуснати, нямаше причина да не бъде изпълнен този проект", разказва Оле Харилд, щастливият получател на европейските пари.

След като през един зимен ден на 2006 година той не могъл да отиде на ски с компанията си заради проблеми, свързани с работата му, Оле си казал: "Защо да не си построя собствена писка!?" и изпратил искане за субсидии от ЕС, като изобщо не вярвал, че ще ги получи.

Само че парите пристигнали и той си купил машина, за да трасира пистата, оръдие за изкуствен сняг, 80 ски и обувки за ски. Но снегът е рядкост в Дания.

"Пистата бе отворена ден и половина през миналата зима", допълва Оле Харилд и въпреки прогнозите за затопляне на климата се надява, че "студът ще дойде един ден".