/ iStock/Getty Images
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган подписа указ, задължаващ турските институции да оказват максимално съдействие по реализирането във възможно най-кратки срокове на проекта за изграждането на атомната електроцентрала „Аккую“.

АЕЦ „Аккую“ се изгражда по проект на Росатом.

Русия ще изработи първия реактор за АЕЦ „Аккую“ през 2020 г.

"Успешното изпълнение на проекти за изграждане на атомни електроцентрали у нас с цел да се отговори на повишеното търсене на електроенергия, да се намали зависимостта от внасяните енергийни ресурси и с цел диверсификация е от голямо значение.

Турция издаде лиценз за строителството на първи реактор на АЕЦ „Аккую“

В тази връзка съответните организации и ведомства, които провеждат тези проекти в координация с Министерството на енергетиката, ще осигурят максимална помощ и подкрепа за тези процеси за бързото им приключване без забавяне за ефективно използване на ядрените технологии за мирни цели", гласи указът на Ердоган, публикуван от турски медии.

Путин и Ердоган обсъдиха доставките на С-400 (СНИМКИ/ВИДЕО)

Изграждането на енергоблок №1 на АЕЦ „Акую“ започна през април 2018 г. Проектът за АЕЦ включва четири енергийни блока с руски реакторни блокове VVER1200 от поколение 3+, които отговарят на най-високите стандарти, така наречените „след Фукушима“.

Цената на проекта е около 20 милиарда долара. Стартирането на първия блок на атомната електроцентрала е планирано през 2023 г., а всеки следващ по един на година.
Проектът за АЕЦ „Акую“ се изпълнява по схемата „изгради, притежавай, оперирай“, според която руската страна ще изгради и управлява атомната електроцентрала.
БГНЕС