/ БГНЕС, архив
Услугите на Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК), заявени по електронен път са с 30% по-евтини от тези, заявени "на гише", каза пред министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Издаването например на скица по електронен път ще струва 14 лева, а на хартия - 20 лева, посочи той.
 
От понеделник, 26 юни, започва обучение на нотариуси, служители на общинските служби по земеделие и на други експерти, които работят по предоставянето на услугите на кадастъра, каза министър Нанков. За част от услугите се изисква електронен подпис, но за повечето - не е необходим, показва справка в сайта на АГКК.
 
В общините ще отпадне услугата за издаване на удостоверение за наличие или липса на кадастрална карта на определен имот. Информацията може да се намери безплатно в сайта на Агенция по геодезия, картография и кадастър и тази услуга, предоставяна от общините вече става безсмислена, посочи министърът.
 
От днес в София на ул. "Сердика" 5 се открива изнесено работно място на Агенцията, съобщи още министърът. В АГКК обмислят готовите документи да се изплащат на клиентите по куриер вместо да се посещава офис.
 
Вече е безплатна услугата за нанасяне на промени в кадастралната карта. Тя се ползва най-вече от собственици на апартаменти, открили грешки в картата на своя имот. В поделението на АГКК в София постъпват около 70 000 заявления годишно за най-различни услуги, от тях малко над 6000 са заявени по електронен път.
 
От началото на 2017 г. до 1 юни в София са подадени 30 000 заявления за услуги, съобщи Нанков.
БТА