ЕК ще бъде сезирана за установяване на енергиен монопол от страна на EVN
ЕК ще бъде сезирана за установяване на енергиен монопол от страна на EVN / netinfo

Комисията за защита от дискриминацията отново ще санкционира собствениците на EVN – България за продължаваща дискриминационна практика към абонати на компанията, а Европейската комисия ще бъде сезирана за установяване на регионален енергиен монопол на австрийската компания със закупуването и на “Топлофикация-Пловдив”.

Комисията за защита от дискриминация ще наложи глоба между 5 и 10 хиляди лева на EVN като компания и членовете на нейния Управителен съвет за отказа им да изпълнят задължителното предписание на комисията и да възстановят електрозахранването на 52-ма редовни платци в “Столипиново”. Това заяви в интервю за Дарик председателят на комисията Кемал Еюп.

От EVN мотивираха неизпълнението на решението в едномесечен срок с обжалването му пред ВАС и с подготовка на мащабна инвестиция в електрическата мрежа в “Столипиново”.

Кемал Еюп предупреди австрийските инвеститори, че комисията ще сезира прокуратурата за търсене на наказателна отговорност при повторен отказ да спазват българските закони, а глобите ще събере със съдия-изпълнител. Той бе категоричен, че жалбата не спира изпълнението на предписанията на комисията.

Европейската комисия ще бъде сезирана за това, че след придобиването на “Топлофикация-Пловдив” от EVN, една четвърт от територията на България става енергийно зависима от австрийската компания, съобщи пред Дарик адвокат Михаил Екимджиев от Асоциацията за правна евроинтеграция и защита правата на човека. Според него, даденото миналия петък от българската Комисия за защита на конкуренцията разрешение за концентрация е в разрез с европейските регламенти и директиви. Европейските стандарти не позволяват обединяването на един монополист на топлинна енергия с монополист на пазара на електрическа енергия, въпреки че българските закони допускат двата пазара да се разглеждат отделно, а не в тяхната съвкупност, аргументира се адвокат Екимджиев.

Той прогнозира солени глоби за EVN и дело в Европейския съд в Люксембург, мотивирайки се с високата чувствителност на ЕК към спазване правилата на конкуренцията.