/ iStock/Getty Images
Европейската комисия потвърди днес, че на 29 март е извършила необявени проверки в помещенията на няколко дружества в Германия за доставка, пренос и съхранение на природен газ.

Комисията се опасява, че проверените дружества може да са нарушили правилата на ЕС за конкуренция, които забраняват злоупотребата с господстващо положение.

Путин е казал на Шолц, че Европа все още може да плаща руския газ в евро

 Внезапните проверки са предварителна стъпка по разследване на предполагаеми нарушения на европейските правила. Това, че ЕК извършва такива проверки, не означава, че дружествата са извършили нарушения, нито предвещава резултата от разследването, се пояснява в съобщението.

Допълва се, че Комисията напълно зачита правото на защита, особено на правото на дружествата да бъдат изслушани. Уточнява се, че няма законов краен срок за приключване на разследванията. Продължителността на проверките зависи включително от това дали дружествата сътрудничат с ЕК, се допълва в съобщението.

Русия: Изискването за разплащания за газа в рубли не е нарушение на договорите (ОБЗОР)

Няколко часа по-рано западни агенции съобщиха, че в представителства на "Газпром" в Германия са извършени обиски по предприето преди месеци разследване на ограниченията на доставките на газ в ЕС, водещи до покачване на цените.
БТА