ЕК понижи прогнозата си за икономическия растеж
ЕК понижи прогнозата си за икономическия растеж / netinfo

Европейската комисия понижи прогнозата си за икономическия растеж на блока на 27-те през следващите две години, мотивирайки се със сътресенията на финансовите пазари, породени от кризата в ипотечното кредитиране в САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Европейската комисия очаква растежът през 2008 и 2009 г. в блока на 27-те да се забави до 2,4 на сто и през двете години спрямо 2,9 на сто през 2007 година.

В еврозоната, където е въведена единната валута, растежът вероятно ще се забави до 2,2 на сто през 2008 г. и още повече през 2009 г. - до 2,1 на сто в сравнение с 2,6 на сто през тази година, прогнозира Брюксел.

"Облаците на хоризонта се сгъстяват след сътресенията на финансовите пазари през лятото, забавянето на икономическия растеж в САЩ и безпрецедентното повишаване на цените на петрола", заяви еврокомисарят за икономическите и валутните въпроси Хоакин Алмуния при представянето на есенните икономически прогнози на Комисията.

В резултат на всичко това икономическият растеж става по-умерен, а рисковете за спад на темпото са ясно очертани, допълни Алмуния.

Силният световен растеж и стабилните икономически основи ограничават в известна степен щетите за ЕС, каза еврокомисарят. На фона на опасенията на Европейската централна банка (ЕЦБ) за състоянието на инфлацията Алмуния отбеляза, че тя вероятно ще запази умерено равнище, но "рисковете се засилват". Вчера ЕЦБ остави непроменена водещата си лихва на досегашното й равнище от 4 на сто, но изрази тревога от ускоряване на темпото на инфлацията, припомня АП.

Комисията заяви, че забавянето на икономическия растеж на САЩ се е оказало "по-голямо от очакваното през пролетта, като спадът на пазара за жилища е понижил увеличението на брутния вътрешен продукт".

Въпреки това общата прогноза остава същата - за спад в икономиката на САЩ, но не и за рецесия, допълни Алмуния. Комисията обяви есенната си прогноза в момент, когато цените на петрола силно са се повишили в резултат на значителния икономически растеж на Китай и други нововъзникващи пазари. Днес цените на петрола се понижиха от рекордно високите си стойност от сряда и американският лек суров петрол се търгува на равнище около 96 долара.