E.ON ще инвестира 6 млн. долара в енергетиката на Швеция
E.ON ще инвестира 6 млн. долара в енергетиката на Швеция / netinfo

Германският енергиен концерн Е.ОН (E.ON) планира да инвестира близо 6 млрд. долара в ядрения и други енергийни сектори в Швеция, пише финансовият всекидневник "Дагенс индустри", цитиран от ДПА. "Те (инвестициите) са на стойност 37 млрд. шв. крони (5,7 млрд. долара) между 2007 и 2010 г.", е заявил главният изпълнителен на шведското подразделение на Е.ОН Хакан Буске, цитиран от изданието.

 Половината от тази сума ще бъде използвана за величаване на растежа, докато останалата част ще финансира "модернизирането и разширяването на съществуващите електроцентрали и електрически мрежи", е уточнил Буске. В допълнение към модернизирането на 10-те ядрени реактора, които в момента функционират в Швеция, инвестиционната програма на Е.ОН включва топлоелектрическа централа в гр. Малмьо, както и инвестиции във вятърна централа и четири централи на биогорива, отбелязва изданието.

Е.ОН Швеция има дял от 20 на сто от шведските енергийни продажби, което я прави една от първите три електрически компании в страната, заедно с контролираната от шведската държава Ватенфал (Vattenfall) и финландската Фортум (Fortum), пише ДПА.