Държавата ще гарантира студентските кредити
Държавата ще гарантира студентските кредити / netinfo

Държавата ще гарантира студентските кредити. Средствата за това най-вероятно ще дойдат от Европейския съюз, заяви вицепремиера и просветен министър Даниел Вълчев по повод проектозаконо за студентското кредитиране.

В края на декември се очаква да бъде готов проектозаконът за студентското кредитиране, а през пролетта на следващата година да бъде окончателно приет. Условията за студентите ще бъдат доста облекчени, обеща Даниел Вълчев: И от гледна точка на тегленето на заема, и от гледна точка на неговото обслужване да създадем система, разбира се, чрез търговските банки, но като държавата поеме както тежестта от гратисния период, който ще бъде поне през време на следването, а вероятно и една-две години след това, така и по отношение на намалените лихви, така и по отношение на случаите, в които ще има отписване на кредита без изплащане.

Студентите с нищо няма да гарантират получаването на заема, но това не означава, че „студент ще стане професия”, посочи министърът.

Той каза още, че в средата на този месец министерството започва масирана информационна кампания сред зрелостниците за ползата от задържителните матури, които ще се случат за първи път в края на тази учебна година. В подготовката на матурите ще бъдат ангажирани и университетски преподаватели от водещи висши училища.