Държавата отпуска последните 17 млн. лв. за пловдивския екозавод
Държавата отпуска последните 17 млн. лв. за пловдивския екозавод / снимка: DarikNews.bg
Обещаните 17 милиона лева за довършване на екозавода в Шишманци ще бъдат преведени на Пловдив до седмици, декларира премиерът Сергей Станишев при откриването на реконструираното „Кукленско шосе” и новоизграденото кръгово кръстовище с Околовръстното.

Той уточни, че финансовият министър Пламен Орешарски вече е подготвил постановлението за отпускане на финансирането. В разговор с представители на местната власт Станишев е заявил, че очаква то да бъде гласувано още този четвъртък.

Премиерът преряза лентата на удвоеното „Кукленско шосе” в рамките на изграденото кръгово кръстовище с Околовръстното. Той подчерта, че отпуснатите за обекта близо 4 млн. лева също са по изпълненото от Пловдив споразумение за приемане на 200 хил. тона столичен боклук. За 3 години в пътната инфраструктура в областта са инвестирани 100 млн. лева при годишен разход в предишните 2 мандата между 1 и 3 млн. лева, каза министър-председателят и добави, че това не е изключение, а обща за страната политика на правителството.

Церемонията се проведе на светещи посред бял ден улични лампи в целия пътен участък. Това е единственото осветено извънградско кръстовище в страната, обясни смисъла на демонстрацията шефът на строителната дирекция в общината Тодор Пашов.

Собственикът на фирмата-изпълнител на обекта Недялко Бекиров пък декларира, че настилката ще издържи много по-дълго от 5 годишния гаранционен срок. Положените асфалтови смеси са с подобрители от Италия и САЩ, които повишават трайността и дават по-голяма точка на омекване на настилката в летните горещини.