Държавата имала пари за борба с младежката безработица, нямало кой да ги вземе
Държавата имала пари за борба с младежката безработица, нямало кой да ги вземе / DarikNews.bg, архив
Държавата имала пари за борба с младежката безработица, нямало кой да ги вземе
54496
Държавата имала пари за борба с младежката безработица, нямало кой да ги вземе
  • Държавата имала пари за борба с младежката безработица, нямало кой да ги вземе

Държавата има достатъчно пари за борба с младежката безработица, но работодателите не са запознати достатъчно с мерките и програмите за тяхното усвояване. Този извод направи социалният министър Тотю Младенов, който, заедно с Инспекцията по труда във Варна, направи внезапни проверки за спазване на трудовото законодателство на крайбрежни заведения снощи.

Той разкри, че при една от инспекциите в нощно заведение е попаднал на работодател, който е наел над 70 млади хора, без да се възползва от субсидиите за стажанти. По тази причина Младенов ще изиска доклади от Регионалната служба по заетостта и Бюрото по труда. „Ако има някой, който не си е свършил работата, той ще си понесе отговорността”, закани се той.

Министърът подчерта, че над 40 служители на Агенцията по заетостта в цялата страна са били наказани заради недобросъвестно свършена работа, а 7– 8 са вече уволнени. „Разбира се, тези, които се трудят добре, ще бъдат награждавани”, обеща той.

Младенов изрази задоволството си от работата на варненската Инспекция по труда, тъй като след снощните проверки, сред 79 души в осем сезонни обекта, инспекторите открили само 2-ма работници без трудови договори. От началото на годината в областта са издадени 157 акта за същото нарушение. Вече почти няма служители, които се назначават на минимална работна заплата и 4-часов работен ден, констатира социалният министър.

Над 230 предприятия у нас са спечелили над 30 млн. лв. по програми за подобряване условията на труд, отчете още той. По тях все още има 70 млн. лв. и схемата ще бъде отворена отново след месец юли.