Държавата длъжна да обезщети Е.ОN за загуби от съдебни искове
Държавата длъжна да обезщети Е.ОN за загуби от съдебни искове / netinfo

Държавата е длъжна да обезщети Е.О N за всички загуби, претърпени от съдебни искове за възстановяване на платени суми, предявявани от потребители на електроразпределителните дружества, които стопанисва немската компания. Това е записано в приватизационния договор между държавата и E.ON, сключен през 2004 година.

При анализа на клаузите в договора Дарик радио потърси съдействие от юриста на Национална лига "Потребители на услуги" адвокат Иван Кръстев.

В контракта, подписан през 2004-та, няма клаузи, които да задължават енергийната компания да инвестира нито лев в електропреносната мрежа, заяви адвокат Кръстев.

В контракта е предвидено печалбата от електроразпределителните дружества за 2004 година да се разпредели пропорционално спрямо броя на акционерите. Няколко месеца след подписването обаче от Е.ОN вземат целия дивидент за 2004 г., размерът на който е 1 060 000 лева, твърди адвокат Кръстев.

По силата на договора всички спорове между държавата и E.ON ще се решават от Арбитражния съд във Виена, като предвидената неустойка за немската компания е в размер на 1000 евро, а неустойката за държавата е в размер на процентното участие на Е.ОN в капитала на дружеството.

Други новини от Варна