Доларът отстъпи леко срещу еврото
Доларът отстъпи леко срещу еврото / netinfo

На валутните пазари доларът отбелязва спад към еврото спрямо петъчните нива, когато „зелените пари” достигнаха седеммесечен връх от 1,4647 долара за евро.

Според анализатори спадът идва заради очакванията за слаби данни за новопостроените жилища в Съединените щати, както и заради очакванията за повишение на инфлацията. Всичко това засилва спекулациите, че Федералният резерв може да се въздържи от повишаване на лихвените нива. Допълнително поскъпването на петрола на стоковите пазари натисна долара надолу.

Все пак част от финансовите институции преразглеждат прогнозите си за нивото на долара към еврото и вече предричат ниво около 1,47 към края на годината спрямо предишните прогнози за 1,50.

След влизането на европейските пазари щатската валута се котира към европейската за 1,4746 долара за евро, а спрямо японската йена при ниво 110,10 йени.

Заради слабото поевтиняване на долара златото увеличи цената си на борсите до 809 долара за тройунция, след като в петък ценният метал се понижи до 772,98 долара за тройунция.

DarikFinance.bg