ДКЕВР прави всичко възможно за смекчаване на ценовия удар
ДКЕВР прави всичко възможно за смекчаване на ценовия удар / снимка: Sofia Photo Agency
ДКЕВР прави всичко възможно за смекчаване на ценовия удар
27351
ДКЕВР прави всичко възможно за смекчаване на ценовия удар
  • ДКЕВР прави всичко възможно за смекчаване на ценовия удар

Замразяването на цените на тока, парното и водата, около което се обединиха правителство, работодатели и синдикати, е незаконно. Това заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, след като представи възможностите за задържане на цените на енергоносителите по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. По думите му комисията ще направи всичко възможно, за да смекчи задаващия се ценови удар заради предстоящото поскъпване на природния газ. Изпълнителният директор на „Булгаргаз" Димитър Гогов потвърди, че замразяването на цените не е възможно, тъй като те са зависими от международните пазари.

Според председателя на енергийния регулатор цената на природния газ може да се увеличи с по-малко от 15 процента, ако енергийното министерство съдейства за това. Така няма да се стигне до шоково поскъпване на парното, увери Семерджиев.

Той допълни, че електроразпределителните дружества са инструктирани да намалят разходите си. „Така че наистина от 1 юли да имаме или много минимално увеличение, или никакво", допълни той. Директорът на „Булгаргаз" Димитър Гогов се аргументира защо е наложително поскъпването на природния газ: „Защото цената струва определено количество и защото има курс на долара, затова".

Синдикатите застанаха твърдо зад замразяването на цените на тока, парното и водата.